Onlinekredit, vad är det?

I det stora hela är en kredit samma sak som ett lån och vad man menar med en onlinekredit är att det är en kontokredit som finns tillgänglig online. Genom en onlinekredit kan du till exempel bli beviljad 20 000 kronor som du, om du vill, kan utnyttja på en gång. Det smarta med krediten är dock att du kan välja att ta ut en mindre del av de 20 000 kronorna och då ha resterande del av krediten vilande online till ditt förfogande.

Har du väl börjat utnyttja din kredit behöver du amortera ett visst månatligt belopp och även betala ränta för den del av krediten du tagit ut. Du väljer själv om du vill amortera ett minimibelopp eller om du vill betala tillbaka hela summan vid ett tillfälle.

Kontokredit eller lån

Varför ska man välja onlinekredit?

  • Den största fördelen är kanske att du bara behöver betala ränta för den del av krediten som du har använt. Återstoden av krediten finns tillgänglig för dig men det kostar dig inget eftersom inga fasta avgifter är kopplade till en onlinekredit.

  • Något annat som är förmånligt med en onlinekredit är att den oftast har lägre ränta än ett smslån. Betalar du tillbaka den utnyttjade krediten relativt fort är alternativet betydligt billigare än det korta smslånet.

  • Många av onlinekrediterna har en räntefri månad vilket medför att första månaden blir kostnadsfri och om du dessutom betalar tillbaka pengarna du utnyttjat inom en månad blir lånet gratis. Detta gäller dock bara för dig som är ny kund hos en kreditgivare som har det räntefria förstamånadserbjudandet. Vi vill dock betona att du bör ha bra koll på din ekonomi för att klara av detta. Det är lätt hänt att man tänker att man ska betala igen innan den första månaden har gått men glömmer bort det och åker på onödiga räntekronor.

  • För personer som har satt i system att lösa mindre ekonomiska problem med att ta ett smslån kan en onlinekredit vara ett bättre alternativ. Med onlinekrediten kan du lösa det ekonomiska på ett smidigt sätt och du slipper ansöka om nya smslån så fort kassan sinar. Du utnyttjar helt enkelt en del av krediten och sedan betalar du tillbaka vid nästa lön. Försök då vara noga med att faktiskt betala tillbaka den utnyttjade krediten varje månad eftersom lånet annars blir mycket dyrare än det behöver vara på grund av att räntan tickar på.

  • Onlinekrediten kan användas som en extra säkerhet vid oförutsedda utgifter. Eftersom krediten inte kostar någonting förrän du börjar utnyttja den kan du ha en vilande onlinekredit som du bara utnyttjar ifall du skulle behöva extra pengar.

Hur skaffar jag en onlinekredit?

Många kreditbolag har ungefär samma rutiner för sina onlinekrediter även om de kan skilja sig åt mer eller mindre. För att skaffa en onlinekredit gör du så här:

Ansökan ser likadan ut som den gör när du ska ansöka om ett vanligt lån på Internet. Du fyller i hur stor kredit du vill ha och dina personuppgifter. Efter du fyllt i dessa uppgifter skickar du in ansökan och väntar på ett svar.

Svaret får du direkt på skärmen förutom om din ekonomi eller återbetalningstrovärdighet upplevs oklar. Då kan det dröja ett tag innan du får svaret och det kan till och med bli så att du blir ombedd att komplettera din ansökan med fler uppgifter.

Om och när din ansökan blir beviljad är nästa steg att signera ett kreditavtal. Signeringen sker på enklaste sätt med BankID. Även om du får din ansökan beviljad är det inte säkert att den summa du ansökt om blir beviljad. Du kan då istället bli erbjuden en lägre summa och då är det upp till dig om du vill tacka ja till den eller försöka med ett annat kreditbolag.

För att börja utnyttja din onlinekredit surfar du in på kreditbolagets hemsida via din telefon eller dator. Där loggar du in och gör ett uttag från din beviljade kredit. Hur fort du får tillgång till pengarna beror på vilken bank du har. Om kreditbolaget använder sig av samma bank som du kan du få pengarna redan samma dag. Använder de inte den bank du har kan det ta ett dygn innan du har dina pengar.

Vad ska jag tänka på innan jag tar en onlinekredit?

  • En onlinekredit har lägre ränta än ett smslån men om du väljer att återbetala i alltför långsam takt kan det dock ändå bli ett kostsamt lån. Tänk på det och välj INTE en långsam återbetalningstakt bara för att den möjligheten finns.

  • Om du kan, betala tillbaka allt du har lånat inom 3 månader.

  • Stora onlinekrediter som betalas tillbaka på 6 månader eller mer blir kostsamma. Därför rekommenderar vi att inte ansöka om en kredit som är större än 5000 kronor. Om du behöver en större kredit är ett traditionellt kreditkort ett bättre alternativ.

  • Observera att många onlinekrediter har en effektiv årsränta på över 100 %. Därför bör denna typ av kredit bara ses som ett bättre alternativ till smslån och inte som ett alternativ till många av de vanliga kreditkorten som finns på marknaden idag. Sammanfattningsvis är en onlinekredit ett bra alternativ under en kort tidsperiod. Det är till exempel därför man ofta tittar på månadsränta istället för årsränta när man jämför onlinekrediter.
JÄMFÖR ONLINEKREDITER